За поредна година професионалните паралелки у нас с прием след VII клас

...
За поредна година професионалните паралелки у нас с прием след VII клас
Коментари Харесай

Перник се оказа лидер по инженерни паралелки за осмокласници

За поредна година професионалните паралелки у нас с прием след VII клас се усилват, както и тези със СТЕМ специалности и профили (в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката). Това демонстрира осъществяването на план-приема в гимназиите за образователната 2021/22 година

Повече от половината възпитаници в България учат специалност след VII клас -  осмокласниците в професионални гимназии са 56.56% от всички. " Това е нарастване от съвсем 4 процентни пункта по отношение на образователната 2019/2020  година, когато за пръв път се вижда нараснал интерес към професионалното обучение ", регистрират от МОН. Като брой осмокласниците са 54 499, разпределени в общо 2333 паралелки. От тях 1381 са професионални, 1371 са СТЕМ. Профилираните са 952, от които с профил непознати езици - 296.

Почти 32 000 възпитаници в 8 клас (58.42%) се образоват по STEM профили и специалности. От МОН регистрират растеж на приема в СТЕМ специалностите в посоки " Компютърни науки "  и " Приложна информатика ",  както и в профилите " Природни науки "  и " Софтуерни и хардуерни науки ".

Най-много са паралелките със STEM специалности и профили в Перник - 75.56%, следвани от Търговище (75.06%) и Габрово (70.22%).

Най-високият % на образуваните професионални паралелки пък е в област Враца - 75.74% от всички. Следва Перник с 69.10%. В София също има растеж - професионалните паралелки в VIII клас са 41.38%. За съпоставяне през образователната 2019/20 година процентът е 36.92%.

Значително е повишен броят на учениците, които се приготвят по специалности с предстоящ дефицит на пазара на труда. Тази образователна година те са 8483, а през миналата са били 5425. Най-голям е броят на учениците, които се образоват по такива специалности в областите Пловдив, Варна, Сливен и Стара Загора. Най-предпочитани са " Автотранспортна техника ", " Производство на кулинарни произведения и питиета ", " Спедиция, транспортна и складова логистика ", " Производство на самун и хлебни произведения ", " Електрически транспортни средства ", " Машини и системи с цифрово-програмно ръководство "  и " Трайни насаждения ".

Близо 1300 възпитаници в 70 паралелки в 8 клас се образоват и в предпазени от страната специалности. Техният брой е максимален в областите Бургас, Варна, София-град и Стара Загора. Най-голям е броят на учещите " Полевъдство ", " Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника ", " Корабни машини и механизми ", " Корабоводене - морско "  и " Конструиране, моделиране и технология на обувни произведения ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР